Πώς να επιλέξετε σωστό μήκος κολιέ

Για να δείχνετε υπέροχη με ένα κολιέ – είτε πρόκειται για αλυσίδα, είτε για κρεμαστό κόσμημα, είτε για σειρά μαργαριταριών – κοιτάξτε το πρόσωπο, το λαιμό και τον σωματότυπό σας για να βρείτε τη σωστή “εφαρμογή”. Ας δούμε πώς να επιλέξετε το σωστό μήκος κολιέ. Η βιομηχανία κοσμημάτων έχει τυποποιημένα μήκη κολιέ που μετριούνται σε εκατοστά. Ωστόσο, η αλυσίδα μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε μήκος και τα κομμάτια που σχεδιάζονται κατά παραγγελία μπορούν να είναι ό,τι αποφασίσει ο πελάτης.

Να προβάλλετε  το λαιμό σας

Επειδή λοιπόν οι άνδρες δεν έχουν τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις ενδυματολογικές επιλογές ή τον σωματότυπο, έχουμε συμβουλές για τις γυναίκες. (Αλλά κύριοι, μείνετε εδώ και προσέξτε γιατί μπορεί να μάθετε κάτι για την αγορά κολιέ για μια γυναίκα). Για έναν εξαιρετικά γρήγορο τρόπο να υπολογίσετε το τέλειο μήκος κολιέ, μετρήστε το εκτεταμένο μήκος του κολιέ που φοράτε πιο συχνά. Αυτό είναι πιθανότατα το πιο κολακευτικό μήκος για εσάς ή αυτό που ταιριάζει καλύτερα με την γκαρνταρόμπα σας. Για μια πιο μετρημένη διαδικασία, σκεφτείτε ολόκληρο το σώμα σας – από το σχήμα του προσώπου σας μέχρι το μέγεθος του στήθους σας, το ύψος σας και το γενικότερο σωματότυπό σας. Ξεκινήστε όμως με το λαιμό σας. Όλα τα περιδέραια αγγίζουν στην πραγματικότητα το λαιμό σας, οπότε το τι συμβαίνει εκεί μετράει πολύ. Οι λαιμοί έχουν μήκος και πλάτος, και μερικοί έχουν ρυτίδες. Οι γυναίκες με μακρύ λαιμό μπορούν να φορέσουν σχεδόν τα πάντα. Οι κοντοί λαιμοί και οι ρυτιδωτοί λαιμοί έχουν θέματα που πρέπει να λύσουν, οπότε δεν θα ταιριάζει κάθε κολιέ. Και να θυμάστε, όπως και με κάθε “γενική” συμβουλή, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, οπότε είναι καλύτερο να δοκιμάζετε τα κολιέ, για να βρείτε ποιο σας ταιριάζει.  

Μήκος και πλάτος

Ένα τσόκερ θα λειτουργήσει υπέροχα σε έναν μακρύ, λεπτό λαιμό (ο παροιμιώδης “λαιμός κύκνου”). Ένα τσόκερ σε έναν κοντό λαιμό μπορεί να κάνει τον λαιμό να φαίνεται κοντόχοντρος – και ενδεχομένως πιο φαρδύς απ’ ό,τι είναι. Ένας φαρδύς, κοντός λαιμός δεν μπορεί να φορέσει ένα τσόκερ, ειδικά ένα φαρδύ. Μην το δοκιμάσετε. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα κολιέ μήκους 50 έως 60 εκατοστών. Αυτό θα επιμηκύνει τον τύπο του λαιμού σας και θα τον κάνει να μοιάζει περισσότερο με κύκνο. Οι λαιμοί με ρυτίδες πρέπει επίσης να μείνουν μακριά από τα κοντά και στενά κολιέ. Αντ’ αυτού χρησιμοποιήστε ένα μακρύτερο κολιέ, ίσως με ένα εντυπωσιακό μενταγιόν, για να τραβήξετε το βλέμμα του θεατή μακριά αντί αυτού. Ένα άλλο βασικό σημείο του σώματός σας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι το πάνω μέρος του κορμού σας. Συνήθως, ένα κολιέ μικρότερο από 60 εκατοστά κάθεται επάνω από το μπούστο. Όταν όμως προχωράτε σε μεγαλύτερο μήκος, θέλετε να είστε σίγουροι ότι το κολιέ ταιριάζει με το μήκος του κορμού σας και το μπούστο σας, ειδικά αν είστε χαμηλόσωμη ή πληθωρική.

Εκεί που πολλές γυναίκες κάνουν λάθος είναι ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ύψος. Αυτό είναι κατανοητό, επειδή οι γυναίκες μετρίου ύψους και άνω μπορούν να φορέσουν σχεδόν οποιοδήποτε μήκος κολιέ (αν και αν είστε ψηλότερη, μια κοντή αλυσίδα μπορεί να χαθεί πάνω σας). Όμως οι χαμηλόσωμες γυναίκες μπορεί να καταπιεστούν από τα μακριά κολιέ και τα ογκώδη σχέδια. Αν είστε 1,75 μ. ή κοντύτερη, επιλέξτε ένα μήκος που να κάθεται στην κλείδα σας ή λίγο πιο κάτω. Το συμπέρασμα: κοιταχτείτε στον καθρέφτη και αποφασίστε πώς σας φαίνεται το κολιέ- και αν σας αρέσει, φορέστε το!  

Σχήμα προσώπου

Μια τελευταία σκέψη είναι το σχήμα του προσώπου σας. Οι συνήθεις χαρακτηρισμοί είναι οβάλ, στρογγυλό, τετράγωνο και σχήμα καρδιάς. Τα οβάλ πρόσωπα μπορούν να φορέσουν οποιοδήποτε μήκος κολιέ (λαμβάνοντας υπόψη, φυσικά, το ύψος, το μέγεθος του λαιμού και του σώματος). Αν έχετε στρογγυλό πρόσωπο, θέλετε να επιλέξετε ένα μακρύτερο κολιέ, ενδεχομένως με ένα μενταγιόν ή γούρι, ιδανικά κάτι που δημιουργεί ένα “V” αδυνατίσματος καθώς γλιστρά μακριά από το πρόσωπό σας. Αποφύγετε το στρογγυλό τσόκερ, καθώς θα κάνει το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο στρογγυλό. Η σύσταση είναι ακριβώς αντίθετη για τα πρόσωπα σε σχήμα καρδιάς. Η στρογγυλότητα ενός τσόκερ θα εξομαλύνει τα επίπεδα και τις γωνίες του σχήματος της καρδιάς. Τα μακριά, ορθογώνια πρόσωπα επωφελούνται επίσης από τη στρογγυλότητα του τσόκερ. Έτσι, τα τσόκερ ακούγονται υπέροχα για πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Τι γίνεται όμως αν φοράτε συνέχεια ζιβάγκο; Τότε ένα τσόκερ δεν είναι για εσάς. Όταν επιλέγετε το μήκος ενός κολιέ, πρέπει επίσης να εξετάσετε τι φοράτε.  

Η γκαρνταρόμπα σας

Η καθημερινή σας γκαρνταρόμπα είναι ένα άλλο σημαντικό μέρος της απόφασης για το μήκος του κολιέ σας. Ας μείνουμε με το ζιβάγκο ως παράδειγμα γκαρνταρόμπας. Τα μακριά κολιέ θα δείχνουν υπέροχα με ζιβάγκο στις περισσότερες γυναίκες, αλλά αν είστε μικροκαμωμένη ή με γεμάτο σώμα, μπορεί να μην ταιριάζουν.  Μόλις αποφασίσετε τι θα φορέσετε, απλά βεβαιωθείτε ότι το μήκος του κολιέ που θα επιλέξετε προσθέτει στη συνολική εμφάνιση και ενισχύει την εμφάνισή σας.   Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν εξοπλίζετε σωστά τον εαυτό σας με ένα νέο κολιέ. Μιλήσαμε για τον τύπο του λαιμού, του προσώπου και του σώματος και λίγο για το πώς τα ρούχα σας θα καθορίσουν το μήκος του κομματιού που θα επιλέξετε. Παρ’ όλο αυτόν τον προγραμματισμό, όμως, μπορεί να συναντήσετε κάτι που λατρεύετε και πρέπει να αποκτήσετε. Λαμβάνοντας όλα τα πράγματα υπόψη, μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να αποφασίσετε αν αυτό το εντυπωσιακό κολιέ που μπορεί να μην έχει το τέλειο μήκος μπορεί να είναι στην πραγματικότητα το τέλειο κολιέ για εσάς.

Έλα να γνωριστούμε καλύτερα! Ακολούθησε μας στο Instagram Βρες μας στο Facebook     

Γιώργος Γούναρης