Συχνές ερωτήσεις για βέρες και κοσμήματα

Εδώ στον Ορόλιθο, παρατηρήσαμε ότι οι αναγνώστες μας είχαν μερικές ερωτήσεις για τις βέρες και τα κοσμήματα τους. Για αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σας. Τα κοσμήματα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και αγαπημένα αξεσουάρ μιας γυναίκας. Η γνώση και κατανόηση του τρόπου που τα φροντίζετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διατήρηση της ομορφιάς και της λάμψης ακόμη και για τις επόμενες γενιές. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις συμβουλές και απαντήσεις που χρειάζεστε,  για να μάθετε πως να φροντίσετε τα κοσμήματά σας σαν επαγγελματίας.

Τι είναι το καράτι;

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ποιότητας. Στα διαμάντια, το καράτι χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε το βάρος (mass) και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια. Στα κοσμήματα, το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της ποιότητας – καθαρότητας (purity). Ο χρυσός διαιρείται σε 24 καράτια.  

Πόσα καράτια είναι τα κοσμήματα συνήθως;

Τα κράματα χρυσού που χρησιμοποιούμε στην χρυσοχοΐα είναι συνήθως 9, 14, 18 και 22 καρατιών με επικρατέστερα αυτά των 14. Στον Ορόλιθο χρησιμοποιούμε 9, 14 και 18 καράτια για την κατασκευή των βερών μας.  

Υπάρχουν κοσμήματα 24 καρατιών;

Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε κοσμήματα 24 καρατιών λόγω της αυξημένης μαλακότητας που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέταλλο και το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στην επεξεργασία. Το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι 22 καράτια και αυτό μόνο σε χειροποίητα κοσμήματα, συνήθως αρχαϊκού τύπου.  

Πόσα καράτια πρέπει να επιλέξω και γιατί;

Δεν υπάρχει πρέπει στην επιλογή των καρατιών. Κάθε κατηγορία, εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά διατίθενται κοσμήματα σε 9, 14, 18 και 22 καράτια. Κάθε ένα από αυτά έχει αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στον Ορόλιθο χρησιμοποιούμε 9, 14 και 18 καράτια.  

Κοσμήματα 9 καρατιών

Πρόκειται για κοσμήματα χαμηλής περιεκτικότητας χρυσού (το 1/3 περίπου από 24 που είναι ο καθαρός χρυσός) και το βασικό πλεονέκτημα τους είναι το πολύ χαμηλό κόστος αγοράς λόγω ακριβώς της πολύ μικρής περιεκτικότητας σε χρυσό. Το βασικό μειονέκτημα που παρουσιάζουν είναι ότι επειδή το κράμα μετάλλων που προστίθεται είναι μεγαλύτερο σε αναλογία από τον χρυσό (2/3) και ταυτόχρονα είναι ευάλωτο σε οξείδωση (μαύρισμα), ενδέχεται μελλοντικά να οξειδωθεί(μαυρίσει) με τη σειρά του το κόσμημα επιφανειακά, κάτι το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την χρήση και έκθεση σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες(ιδρώτας, θειάφι και παράγωγα του) του κοσμήματος.  

Κοσμήματα 14 καρατίων

Ουσιαστικά αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των κοσμημάτων στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά και όχι τυχαία. Τα 14 καράτια αποτελούν την χρυσή τομή στη χρυσοχοΐα λόγω των πολλών θετικών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν όπως για παράδειγμα: Δεν οξειδώνονται – μαυρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (58,5%) εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που έρθουν σε επαφή με χημικά όπως ο υδράργυρος ή η επαναλαμβανόμενη και απευθείας επαφή με αρώματα (στη δεύτερη περίπτωση δε μαυρίζουν απλά θαμπώνουν τοπικά). Αποτελούν την ιδανική λύση από άποψη κόστους/ποιότητας. Δίνουν στους χρυσοχόους πολλές δυνατότητες σε χρωματισμούς (ροζ χρυσό, λευκό χρυσό) αλλά και σε σκληρότητες (μαλακό κράμα στις βέρες για να μπορεί να αυξομειώνεται το μέγεθος, σκληρό στους σταυρούς για αντοχή) ανάλογα με τις αναλογίες και τα κράματα που επιλέγονται από τον κάθε κατασκευαστή.  

Κοσμήματα 18 καρατιών και άνω

Πρόκειται για κοσμήματα εξαιρετικής ποιότητας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε χρυσό (πάνω από 75%) στα κοσμήματα. Το βασικό πλεονέκτημα φυσικά είναι η μεγάλη περιεκτικότητα σε χρυσό κάτι το οποίο όμως συνεπάγεται αντίστοιχα υψηλότερη τιμή. Το δεύτερο μειονέκτημα του κράματος αυτού, κυρίως στις βέρες που έρχονται συνεχώς σε επαφή με οτιδήποτε αγγίζουμε, είναι ότι λόγω της μαλακότητας που χαρακτηρίζει το χρυσό σαν μέταλλο από τη φύση του, είναι λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα και συνεπώς φθείρεται πιο γρήγορα από ένα αντίστοιχο 14 καρατιών. Επισημαίνουμε ότι αυτή η ιδιαιτερότητα εμφανίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στα δαχτυλίδια και τις βέρες και σε πολύ μικρότερο σε άλλα είδη κοσμημάτων όπως σταυροί ή σκουλαρίκια, αφού τα τελευταία σπανίως έρχονται σε επαφή με κάποιο άλλο αντικείμενο όταν τα φοράμε.  

Πώς μπορώ να ελέγξω πόσα καράτια είναι ένα κόσμημα;

Κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναγράφει σε κάποιο σημείο του κοσμήματος που παράγει, τον αριθμό των καρατιών, κάτι που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ποσοστού επί τοις χιλίοις. Με βάση τον παραπάνω κανόνα λοιπόν έχουμε αντίστοιχα: 9 Καράτια: 375 14 Καράτια: 585 18 Καράτια: 750 22 Καράτια: 916  

Ποια η διαφορά λευκόχρυσου και πλατίνας;

Όταν μιλάμε για λευκόχρυσα κοσμήματα ή κοσμήματα ροζ χρυσού, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε κράματα τα οποία περιέχουν ένα μέρος χρυσού και ένα μέρος από κράματα μετάλλων τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν ασήμι, παλλάδιο, χαλκό, νικέλιο κλπ. Όταν αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα λευκόχρυσο κόσμημα 14 καρατίων ουσιαστικά αναφερόμαστε σε ένα κόσμημα το οποίο περιέχει 14 καράτια * κίτρινο χρυσό και ένα μέρος στο οποίο περιέχονται μέταλλα όπως ασήμι ή παλλάδιο σε συγκεκριμένες αναλογίες , οι οποίες έχουν την τάση να «λευκαίνουν» το κόσμημα ή αντίστοιχα χαλκό και να προσδίδουν κόκκινο, ροζέ χρώμα. Η πλατίνα είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, λευκού χρώματος από τη φύση του. Συνοψίζοντας λοιπόν, ο λευκόχρυσος είναι ουσιαστικά κίτρινος χρυσός στον οποίο έχουν προστεθεί στοιχεία τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του ενώ η πλατίνα είναι από τη φύση της ένα λευκό πολύτιμο μέταλλο.   * Σε ένα κόσμημα 14 καρατίων, έχουμε 58,5% χρυσό και 41,5% συμπληρωματικό κράμα, δεδομένου ότι το μέγιστο είναι τα 24 καράτια. Αντίστοιχα, σε ένα κόσμημα 18 καρατίων, έχουμε 75% χρυσό και 25% συμπληρωματικό κράμα.  

Γιατί το λευκό μονόπετρο ή η βέρα μου κιτρινίζει;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (διαφορά πλατίνας και λευκόχρυσου), ουσιαστικά τα λευκόχρυσα κοσμήματα έχουν σαν βάση τον κίτρινο χρυσό και με την προσθήκη συγκεκριμένων κραμάτων και αναλογιών καταφέρνουμε να τους προσδώσουμε μια έντονη λευκότητα που συνήθως έχουν τα μονόπετρα ή οι λευκές βέρες. Επειδή το χρώμα όμως που επιφέρει η πρόσμιξη δεν είναι αρκετά λευκό, όλα τα λευκά κοσμήματα μέσω κάποιων πρόσθετων σταδίων επεξεργασίας (σε σχέση με τα κίτρινα κοσμήματα) όπως η ηλεκτρόλυση και η επιμετάλλωση, «βάφονται», αποκτώντας έτσι το έντονο λευκό χρώμα που βλέπουμε στα καινούργια κοσμήματα. Λόγω του ότι η «βαφή» αυτή όμως, είναι επιφανειακή και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της βέρας (την φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε) καθώς και της «γάμπας» του μονοπέτρου (το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού), φθείρεται και αποχρωματίζεται – αφαιρείται η βαφή – επαναφέροντας ουσιαστικά το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου το οποίο «κιτρινίζει».  

Μπορούμε να επαναφέρουμε το αρχικό έντονο λευκό χρώμα σε περίπτωση φθοράς και αν ναι με τι κόστος;

Με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιούμε την πρώτη φορά κατά την κατασκευή, μπορούμε να επαναφέρουμε το έντονο λευκό χρώμα στο δαχτυλίδι ή τη βέρα οποιαδήποτε στιγμή. Το κόστος της επαναφοράς του χρώματος, καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα απ’ όπου αγοράστηκαν οι βέρες ή το κόσμημα.  

Η Πλατίνα κιτρινίζει;

Τα πλατινένια κοσμήματα δεν κιτρινίζουν ποτέ γιατί όπως έχει ήδη αναφερθεί, η πλατίνα είναι από τη φύση της λευκή. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα πλατινένια κοσμήματα περιέχουν σε ποσοστό 92,5% και άνω πλατίνα και μόλις 7,5% συμπληρωματικό κράμα, δε δύναται το μικρό αυτό ποσοστό του κράματος να επηρεάσει το χρώμα της. Αυτός βέβαια είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που τα κοσμήματα από πλατίνα είναι σημαντικά ακριβότερα από τα κοσμήματα χρυσού, η μεγάλη δηλαδή περιεκτικότητα (σχεδόν ατόφιας) πλατίνας.  

Μπορώ να μεγαλώσω ή να μικρύνω την βέρα μου;

Οι βέρες κατασκευάζονται από σωλήνα (tube) από τον οποίο κόβονται σε ροδέλες και μετά μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και επεξεργασίες καταλήγουν στο επιθυμητό μέγεθος. Η μέθοδος αυτή σε συνδυασμό με τα μαλακά κράματα που χρησιμοποιούμε μας παρέχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, την εύκολη (σχετικά) αλλαγή μεγέθους στις βέρες χωρίς κόψιμο ή κόλλημα. Παρ όλα αυτά όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί:

  • Αν δεν υπάρχει πέτρα μεγαλώνουν χωρίς πρόβλημα.
  • Αν δεν υπάρχει πέτρα μικραίνει, αναλόγως και το σχέδιο.(απαιτείται συνεννόηση με το κατάστημα).
  • Αν υπάρχει πέτρα δεν μικραίνει ούτε μεγαλώνει καθόλου.

Τα παραπάνω ισχύουν αποκλειστικά για τις βέρες .

 

Γιατί δεν μικραίνει ή μεγαλώνει η βέρα αν έχει πέτρα;

Για να τοποθετήσουμε μια πέτρα σε μια βέρα ανοίγουμε τρύπα μέσα στην οποία θα «φωλιάσει» η πέτρα. Αυτομάτως όμως, στο σημείο εκείνο η βέρα γίνεται πιο αδύναμη με αποτέλεσμα η παραμικρή δύναμη που θα ασκηθεί ώστε να μεγαλώσει ή να μικραίνει να συγκεντρωθεί σε εκείνο το σημείο και να την σπάσει. Αν δεν υπάρχει η τρύπα, η δύναμη αυτή κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη τη βέρα και λόγω του ότι είναι ενιαία (χωρίς ενώσεις) και μαλακή (λόγω κράματος) δεν σπάει. Για το λόγω αυτό όταν υπάρχει έστω και μία πέτρα στην βέρα, γίνεται αντικατάσταση της βέρας με καινούργια στο επιθυμητό μέγεθος, το κόστος της οποίας καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα. Με δεδομένο όμως ότι η αρχική βέρα θα επιστραφεί, το κόστος αντικατάστασης είναι πολύ μικρό.  

Η βέρα μου έχει κάνει σημάδια, τί μπορώ να κάνω;

Δυστυχώς και ευτυχώς η βέρα είναι ένα κόσμημα το οποίο φοριέται συνεχώς. Ευτυχώς λοιπόν γιατί το χαιρόμαστε συνέχεια, δυστυχώς γιατί έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθεί, ειδικά αν σκεφτείτε ότι φοριέται στο δάχτυλο και οτιδήποτε πιάνουμε έρχεται σε επαφή μαζί του και το καταπονεί. Ως Ορόλιθος, σας δίνουμε τη δυνατότητα να την φρεσκάρουμε και να την επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση (όσο είναι δυνατόν) χωρίς καμία χρέωση πέραν των μεταφορικών. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να μην γίνεται πάνω από δυο φορές και εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βέρα σας.  

Θα χαλάσει το σχέδιο της βέρας μου, και αν ναι πότε;

Η πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής απάντηση είναι ναι, θα χαλάσει αλλά το πότε εξαρτάται κυρίως από τη χρήση που της κάνετε. Σε δεύτερο βαθμό, εξαρτάται από το σχέδιο και κυρίως την υφή της βέρας. Υπάρχουν υφές πιο ευαίσθητες αλλά και πιο ανθεκτικές. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι η βέρα σας θα διατηρήσει το σχέδιο της όσο περισσότερο την προσέχετε.

Μερικές συμβουλές για τη διατήρηση των κοσμημάτων σας

Πάντα: Να εφαρμόζετε κρέμες, καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα πριν φορέσετε τα κοσμήματα σας. Ακόμη και το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες του αγαπημένου σας δαχτυλιδιού ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων όπως το τιρκουάζ. Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα. Να τα φυλάσσετε σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα ή σε ειδικές θήκες ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία επιφανειακών σημαδιών. Ποτέ: Ποτέ μην φέρνετε σε επαφή τα κοσμήματα σας με οικιακά προϊόντα καθαρισμού (πχ. χλωρίνη, κ.α.). Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες όπως νοικοκυριό, κηπουρική ή αθλητικές δραστηριότητες. Ποτέ μην φοράτε τα κοσμήματα σε πισίνες με χλώριο ή σε υδρομασάζ. Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει τα πολύτιμα μέταλλα – χρυσό, ασήμι και πλατίνα – ενώ ενδέχεται και να βλάψει μερικά χρωματιστά πετράδια.  

Συμβουλές για καθαρισμό:

Να καθαρίζετε συχνά τα κοσμήματα σας. Καθαρίστε τα σε ένα ασφαλές μέρος και όχι σε μέρη όπως το χείλος ενός νεροχύτη, όπου μπορεί να σας γλιστρήσει το κόσμημα ή κάποιο κομμάτι του και να το χάσετε. Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακή βούρτσα, ποτέ αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα, για να αφαιρέσετε βρωμιά ή σωματίδια. Καθαρίστε τα κοσμήματα με διαμάντια αλλά και με συνθετικές πέτρες, με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τα με ένα μαλακό ύφασμα. Οι λοσιόν, τα σαπούνια και άλλα καλλυντικά  μεταβάλλουν τις οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων, κάνοντας τα να φαίνονται θαμπά. Τα πολύ λερωμένα κοσμήματα είναι προτιμότερο να καθαρίζονται επαγγελματικά. Ποτέ μην εκθέτετε τα μαργαριταρένια κοσμήματα σε χημικά ή διαλύτες και αποθηκεύστε κάθε κόσμημα σε μια μαλακή θήκη. Τα μαργαριτάρια μπορούν εύκολα να γρατσουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως. Μην εκθέτετε πολύτιμους λίθους σε χημικά, διαλύτες ή υπερήχους χωρίς να γνωρίζετε τις ειδικές απαιτήσεις καθαρισμού τους.  

Συμβουλές για μεγάλη διάρκεια ζωής:

Προσοχή με το φως και τη θερμότητα.

Ακριβώς όπως οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας, το φως και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα και το χρώμα των χρωματιστών πολύτιμων λίθων. Με την πάροδο του χρόνου και σε υπερβολική έκθεση, μπορεί επίσης να εξασθενίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη σε μερικούς πολύτιμους λίθους, όπως ο αμέθυστος και το τοπάζι. Τα μαργαριτάρια και άλλα ευαίσθητα υλικά μπορεί να λευκανθούν κάτω από ακραία έκθεση στο φως. Άλλα πετράδια, ειδικά κεχριμπαρένια, μπορεί να σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου όταν εκτίθενται σε υπερβολικό φως. Η υπερβολική θερμότητα και οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να καταστρέψουν μερικούς πολύτιμους λίθους. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που οι πολύτιμοι λίθοι χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν. Τα οπάλια μπορούν να γίνουν λευκά ή καφέ, να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρωγμές και να χάσουν την εναλλαγή του χρώματος τους.

Φυλάξτε με προσοχή τα κοσμήματα σας.

Η σωστή αποθήκευση κοσμημάτων παραβλέπεται συχνά. Τα κοσμήματα δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται σε ένα συρτάρι ή πάνω σε ένα έπιπλο γιατί αυτό θα προκαλέσει γρατζουνιές και ζημιές στις πέτρες. Τα περισσότερα κοσμήματα τα παραλαμβάνετε στο κουτί που παρέχεται από το κατάστημα, και αυτό είναι ένα τέλειο μέρος για αποθήκευση. Για παράδειγμα, το ασήμι θα πρέπει να διατηρείται σε πουγκί. Οι κοσμηματοθήκες που διαθέτουν ξεχωριστές θέσεις για δαχτυλίδια, κολιέ και βραχιόλια είναι επίσης ιδανικά. Όταν ταξιδεύετε, προστατέψτε τα κοσμήματα σας από γρατζουνιές ή άλλες ζημιές, μεταφέροντας  τα σε ένα ξεχωριστό κουτί ή θήκη. Διατηρήστε τις πιστοποιήσεις των κοσμημάτων σε ασφαλή τοποθεσία, ξεχωριστά από τα κοσμήματα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Κάθε 2 χρόνια περίπου να επιπλατινώνετε τα λευκόχρυσα κοσμήματα και κυρίως τα δαχτυλίδια που φθείρονται περισσότερο και να δίνετε για γυάλισμα όσα κοσμήματα σας έχουν χάσει την λάμψη τους. Αν έχετε κολιέ ή βραχιόλια με μαργαριτάρια που φοράτε συχνά, να φροντίζετε να τα δίνετε για ανανέωση του δεσίματος. Με αυτή τη διαδικασία το κόσμημα ξαναδημιουργείται με νέους κόμπους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί. Επιλέξτε τα κοσμήματα που φοράτε στην καθημερινότητα σας ώστε να είναι σε αρμονία με τον τρόπο ζωής σας και τις δραστηριότητες σας. Αντιμετωπίστε κάθε κόσμημα σαν να ήταν οικογενειακό κειμήλιο, γιατί κάποια μέρα μπορεί να είναι

Έλα να γνωριστούμε καλύτερα! Ακολούθησε μας στο Instagram Βρες μας στο Facebook 

Γιώργος Γούναρης